Produkty
CIP stanice
Sanitace (čištění) potravinářských (nejen) technologií a provozů je jednou z podmínek dodržení jakosti produktu a jeho trvanlivosti. Důsledný důraz na čistotu a dokladování procesu čištění je také jednou z podmínek vstupu na náročné trhy. CIP stanice se používají téměř ve všech oblastech potravinářského průmyslu.
Teplota:
Teplota má zásadní význam pro každý typ sanitačního prostředku, od ní se odvíjí expoziční doba sanitace.
Pro sanitaci technologií jsou běžné následující teplotní rozsahy:
Teplota | Technologie |
za studena | kvasné tanky, ležácké tanky |
do 40°C | přetlačné tanky, plniče, specielní tanky a technologie |
50 - 70°C | cisterny pro sběr mléka, příjmové tanky, tanky na mléko, smetanu, tvaroh a jogurt, plniče, procesní technologie v nápojové technice a farmaceutickém průmyslu |
70 - 90°C | varné nádoby, scezovací a vystírací kádě, chladiče mladiny, ohřívače mléka, pastery, některá potrubní vedení procesní technologie v nápojové technice, chemickém a farmaceutickém průmyslu |
Čas/ doba sanitace – expoziční doba:
- čas působení sanitačního prostředku, to znamená kontaktní dobu čistícího prostředku s nečistotou při správné koncentraci a správné teplotě.
- důležitá podmínka pro kvalitu sanitačního procesu.
Prvky CIP systému:
Předpokladem pro úspěšnou sanitaci jsou správný projekční výpočet, specifikace všech CIP-prvků, znalost průběhu výroby a objektu určeného k sanitaci. K tomu samozřejmě přibývají znalosti z oblasti chemie čištění.
Zásobní tanky
Zásobní tanky se používají v případech opakovaného nasazení čistících roztoků. Kromě běžného vybavení by měly zásobní tanky být opatřeny:
- vystřikovací hlavicí pro samočištění
- odkalovacím zařízením
- měřením objemu elektrickými nebo pneumatickými přístroji
Ventily/otočné klapky
- použití pneumaticky ovládaných ventilů nebo klapek
- lze použít i ručních nebo mechanicky ovládaných ovládacích prvků
Čerpadla
- do systému se používají zapalovací odstředivá čerpadla,
- nový tip – samonasávací čerpadla pro čerpání sanitačních roztoků zpět k CIP.
Ohřívací jednotka
- čistící roztoky se ohřívají tepelnými výměníky různých typů
- ohřev se provádí parou, horkou vodou, v některých případech elektrickou energií
Regulace a měření množství
Používá se při proměnlivých okruzích, kde se mohou měnit objemová množství sanitačních roztoků a dále pak při dávkování přípravků, které buď nejsou měřitelné nebo jsou měřitelné i technicky nebo cenově náročnými přístroji.
Dávkovací stanice
- snižování při manipulaci se sanitačními prostředky nebezpečí úrazu,
- dávkovací čerpadla se používají jak pro přípravu nových náplní do zásobních tanků, tak k doplňování koncentrací nebo k přípravě roztoků pro ztracenou nebo částečně vratnou sanitaci.
Vystřikovací zařízení / vystřikovací hlavice
- používají se různé typy vystřikovacích zařízení – pevné, rotační ad.
- pevně instalované, nerotující nízkotlaké vystřikovací hlavice jsou dnes optimálním řešením pro nastřikování čistících roztoků při CIP-sanitaci.
Měřící a regulační přístroje
- slouží k zajištění správného průběhu čistícího cyklu
- nasazení automatizovaného řízení sanitačního procesu přináší významné výhody bezobslužného provozu, kdy lze sanitaci, typ programu a parametry sanitačního procesu spustit dálkově přímo ze sanitované technologie nebo nadřízeného systému.
- významným faktorem pak je jistota dodržení parametrů sanitačního procesu, záznam, zpracování nebo archivace dat sanitace konkrétní technologie pro certifikaci výrobku nebo případné další využití.
ZEPTAT NEBO PORADIT?
Neváhejte nás kontaktovat