https://www.traditionrolex.com/42
Nápojová technika | Plnící zařízení | Pivo | NATE – nápojová technika a.s.
https://www.traditionrolex.com/42
https://www.traditionrolex.com/42

Produkty


Plnění piva a kvasu do skleněných a PET láhví

Pivovar CJSC Oboloň, Ukrajina

Plnící metoda: Objemové plnění s průtokoměrem

Možnosti plnění:

  • pivo
  • kvas
  • nápoje, u kterých je minimální nárůst O2
  • plnění do skleněných i PET lahví

Základní princip plnění:

  • po vstupu láhve do plniče dojde k proplachu láhve CO₂ - vzduch je odveden mimo nádrž
  • natlakování láhve - po natlakování nápoj protéká do ventilu trubkou, která je osazena induktivním průtokoměrem,
  • který snímá průtok tekutiny a předává impulsy řídícímu systému
  • po zaznamenání příslušného objemu se uzavře plnící ventil
  • kapalina natéká do láhve pomocí plnící trubky ode dna

Principy a parametry:

  • rychlost plnění o 15-20% větší než-li u mechanického objemového ventilu
  • nárůst O₂ během plnění 0,05 mg/l u PET lahví bez použití evakuace
  • plnění piva a pěnivých nápojů při teplotě do 15°C
  • minimální zbytek nápoje při ukončení provozu
  • odvod vzduchu z láhve jde do jiného prostoru mimo nádrž
  • nezasahuje se do ventilu při změně velikosti láhve a plněného objemu
  • plnící proces je ovládán z řídícího systému plniče a není proto závislý na aktuálním výkonu plniče nebo zastávkách stroje
  • možnost automatického nasazování sanitačních nástavců
  • lepší sanitovatelnost plnícího ventilu v porovnání s mechanickým objemovým ventilem - provedení kapalinové kuželky a ventilů pro evakuaci, tlakování a uvolnění tlaku s použitím vlnovců a membránových těsnění


Plnění citlivých nápojů:

  • možnost doplnění krytování k plniči
  • krytování je vybaveno filtrací vzduchu


Sférická nádrž kruhového průřezu:

  • kruhové provedení nádrže,
  • snadná sanitovatelnost,
  • ostřikové trysky,
  • minimální zbytek nápoje


Řídící systém Siemens SIMATIC S7 300:

  • barevný dotykový terminál
  • signalizace stavu jednotlivých funkcí stroje a poruch na terminálu
  • stroj je ovládán přes dotykový terminál
  • archivace a výstup dat pro monitorovací a vizualizační systémy
  • vzdálená správa a servis přes telefonní linku či internet


Příklad řešení:

  • DE JSC „Obolon” - „Zibert´s Brewery”, Fastiv, Ukrajina - PETBLOK 48/90/10 ULTRACLEAN
  • ZAO „Korsakovskij závod piva i napitkov”, „Severnaja zvezda” - Nord Star, Sachalin, Rusko - PETBLOK 24/36/6 ULTRACLEAN
  • JCS Georgian Beer Company, Gruzie - PETBLOK 48/80/10 ULTRACLEAN


Plniče plechovek

AB Kalnapilis Brewery, Panevezhys (DBG), Lotyšsko

Plnící metoda: Přetlakové plnění s průtokoměrem

Možnosti plnění:

  • pivo
  • sycená voda
  • energetické nápoje
  • limonády

Základní princip plnění:

  • vstup a výstup plechovek do plniče je tangenciální
  • plniče jsou bez přítlaků
  • plnící ventil sjíždí na plechovku, plechovka je plnícím orgánem zcentrována, utěsněna a naplněna
  • plnění probíhá za přetlaku a objem je odměřován induktivním průtokoměrem
  • po vstupu lahve do plniče dojde k proplachu plechovky CO₂ – vzduch je odveden mimo nádrž
  • natlakování plechovky – po natlakování nápoj protéká do ventilu trubkou, která je osazena induktivním průtokoměrem, který snímá průtok tekutiny a předává impulsy řídícímu systému.
  • po zaznamenání příslušního objemu se uzavře plnící ventil
  • kapalina natéká do láhve pomocí plnící trubky po stěně plechovky

Principy a parametry:

  • přesnost plnění: +- 2 ml
  • proplach pro pivo: nárůst O = 0,05 mg/l
  • spotřeba CO₂ : 450 g/hl pro 0,5 l plechovku


Plniče je možno upravit a doplnit o případné zařízení, kterým se prodlouží doba trvanlivosti výrobku

  • úprava plniče pro plnění lahví v prostředí ULTRACLEAN
  • zařízením, které odstraní pěnu a vytěsní vzduch oxidem uhličitým či jiným interním plynem z prostoru pod víčkem těsně před uzavřením plechovky

Řídící systém Siemens SIMATIC SIMATIC S7 300:

  • barevný dotykový terminál
  • signalizace stavu jednotlivých funkcí stroje poruch na terminálu
  • stroj je ovládán přes dotykový terminál
  • archivace a výstup dat pro monitorovací a vizualizační systémy
  • vzdálená správa a servis přes telefonní linku či internet
  • sanitace Ferrum


Plnění sycených a nesycených nápojů

Pivovar Litovel, Česká republika

Plnící metoda: Přetlakové a beztlaké hladinové plnění

Základní princip plnění:
Kapalina z nádrže plniče natéká do láhve po stěně láhve. Vzduch je z láhve odváděn vzduchovou trubkou. Po vystoupání hladiny v láhvi k ústí vzduchové trubky se plnění ukončí.


Přetlakové hladinové plnění:

Touto metodou je možné plnění minerálních, soft drinků, piva, šumivého vína a jiných nesycených nápojů a tekutin do skleněných i PET láhví

  • Přetlaková metoda umožňuje stáčení sycených nápojů, aniž by došlo k nežádoucímu uvolnění CO2 z nápoje,
  • plnění probíhá pod ochranou atmosférou CO2 nebo ve směsi s N2 , která zajišťuje udržení vysoké kvality nápoje

 

Plnění do skla:
pro plnění piva jsou k dispozici zařízení pro zachování chuťové kvality a trvanlivosti:

  • jednoduchá nebo dvojitá evakuace - redukuje výrazně přírůstek O2 v nápoji (0,03 mg/l u skleněné láhve o objemu 0,5l)
  • vypěňování - redukuje obsah vzduchu v hrdlovém prostoru (0,6 ml u skleněné láhve o objemu 0,5l)


Plnění do PET:

  • konstrukce plniče se spodními přítlaky umožňuje plnění skleněných láhví i PET láhví na jednom stroji,
  • při požadavku plnění jen PET láhví je distribuce láhví ve stroji řešena uchopením za hrdlo - zjednodušuje se přestavení stroje při přechodu na jiný formát láhve,
  • vytěsnění vzduchu z láhve před plněním je řešeno proplachem láhve - příjem O2 během plnění 0,08 mg/l u PET láhve o objemu 1,5 l,
  • vypěňování - redukuje obsah vzduchu v hrdlovém prostoru 0,8ml/l u PET láhve o objemu 1,5l.


Plnění plechovek:

  • plniče pplechovek iumožňují nejen plnění plechovek, ale i skleněných lahví (současně na jednom stroji)
  • inertní plyn je aplikován před uzavřením plechovky



Beztlaké hladinové plnění

Jednokomorové plnění:

  • plnění vína, destilátů, nízkoviskózních nesycených tekutin,
  • nad kapalinou v nádrži je udržován atmosférický tlak, případně mírný podtlak.


Dvoukomorové plnění:

  • plnění džusů, sirupů, jedlých olejů a jiných nesycených kapalin vyšší viskozity,
  • nádrž plniče se skládá ze dvou oddělených komor, jedna splněnou kapalinou je pod atmosférickým tlakem, v druhé, do které je při plnění odváděn vzduch z láhve, je vakuovou pumpou udržován podtlak. Vzniklý tlakový spád usnadňuje plnění tekutin vyšší viskozity.


Stáčení piva

Principy a parametry:

  • nejen vlastní podmínky při stáčení, ale i řada podmínek stáčení předcházejících mají významný vliv na bezproblémové stáčení piva do láhví
  • už v procesu vaření, kvašení a zrání piva se odehrávají důležité procesy, kdy je hladký a rychlý průběh budoucího stáčení důležité dobré prokvašení piva a tím i dobrá vázanost CO₂ v pivu


Průtoková pasterizace:

  • v současné době se používá pro zachování dlouhodobé trvanlivosti piva z důvodu úspory pasterizace průkovová
  • pivo je při jejím průběhu vystaveno vysokému tepelnému a tlakovému namáhání (teplota 72°C, tlak 16 bar)


Teplota piva při stáčení:

  • standardně doporučujeme teplotu okolo 5-6°C
  • je možné však stáčet pivo i při teplotě do 15°C

Minimalizace nárůstu O2 v pivu během plnění:

Plnění pod ochrannou atmosférou

  • v nádrži plniče a v láhvi při plnění je jako ochranný plyn používán CO2. Vzhledem k ceně CO2 některé provozy používají také levnější N2, nebo směs plynů N2 a CO2.
  • Stálost tlaku v nádrži je udržována automatickou regulací.

Jednoduchá nebo dvojitá evakuace pro skleněné láhve

  • dvojitá evakuace oproti jednoduché dokáže před plněním odvést z láhve téměř 99% vzduchu a tím výrazně snížit nárůst kyslíku při plnění
  • nárůst kyslíku během plnění je do do 0,05mg/l u láhve 0,5l láhve

Proplach pro PET láhev

  • PET láhev nelze vzhledem k jejímu charakteru vystavit působení podtlaku.
  • pro zajištění vytěsnění vzduchu z láhve se tedy používá proplach pomocí plynu, který udržuje tlak v nádrži.
  • nárůst kyslíku během plnění je do do  0,06mg/l pro láhev 1,5l láhev

Proplach pro PET láhve

  • slouží k vytěsnění vzduchu z hrdla láhve po naplnění před uzavřením.
  • Používá se zde tenký paprsek horské sterilní vody (80°C ) o tlaku cca 6bar, který je vstříknut do láhve a způsobí vypěnění vrchní vrstvy piva.
  • Obsah vzduchu v hrdlovém prostoru se po vypěnění standardně pohybuje do 0,6ml (láhev 0,5l sklo) respektive 0,8ml (láhev 1,5l PET).


Metody pro plnění piva:

Přetlakové hladinové plnění - vhodné zejména tam, kde se od provozu vyžaduje:

  • mechanické provedení ovládání ventilu,
  • jednodušší obsluha,
  • nižší a střední výkony,
  • plnění skla – lze i PET,
  • malý počet formátů láhví.

Objemové plnění s průtokoměry - vhodné pro PET lahve zejména tam, kde se od provozu vyžaduje:

  • min. nárůst O2 během plnění do PET láhví při nízké spotřebě O2
  • elektronické ovládání ventilu,
  • monitoring jednotlivých ventilů
  • plnění různých druhů piv s odlišnými požadavky na průběh plnění – rychlost nátoku, jedno či několikastupňové uvolnění tlaku apod.,
  • vhodné pro více formátů láhví a jejich častější výměnu

Čistota atmosféry v místě plnění:

  • Pro plnění piva podle podmínek provozu a požadavků zákazníka dodáváme plniče od standardního provedení CLASSIC až po ULTRACLEAN

Ztráty piva při plnění:
Ztráty piva při plnění závisí na:

  • druhu piva,
  • způsobu vypěňování,
  • velikosit láhve a vstupního otvoru láhve


Základní proncip plnění

  • zajišťuje systém oplachu a pěnování nejen ventilů a pracovního prostoru (rozvody, uzavírací hlavy), ale volitelně i krytování plniče.
  • Pro udržení čistoty plnících orgánů za provozu zařazujeme ostřik ventilů.

Vnitřní čištění stroje CIP

  • kombinuje kroky čištění studenou, horkou vodou, horkým roztokem louhu, roztokem kyseliny a dalších čistících médií.
  • Používané komponenty jsou přizpůsobeny i krátkodobému propařování stroje.
  • V automatickém režimu provedení pomocí pneumatiky nebo ručně v manuálním provedení jsou postupně otvírány jednotlivé okruhy pro průtok čistícího média strojem, tak, že je zaručeno dokonalé vyčištění stroje.
  • Z výrobního závodu nastavujeme posloupnost jednotlivých kroků CIP, které pak mohou být modifikovány na základě individuálních požadavků jednotlivých provozů.

Příklad řešení:

Pivovar PRIMÁTOR a.s., Rakovník, ČR - VERAL 66 PKE
IM BEERMASTER SA - PETBLOK 24/32/6
JSC Georgian Beer Company, Gruzie - VERAL 50/10
OAO „Závod pivovarennyj Moršanskij”, Rusko - VERABLOK 50/50/10
OAO „BULGARPIVO Nabryeznye Chelny”, Rusko - PETBLOK 24/24/6
DE JSC „Obolon” - „Zibert´s Brewery”, Fastiv, Ukrajina - PETBLOK 48/90/10
ZAO „Korsakovskij závod piva i napitkov”, „Severnaja zvezda” - Nord Star, Sachalin, Rusko - PETBLOK 24/36/6 ULTRACLEAN
JSC Georgian Beer Company, Gruzie - PETBLOK 48/80/10


CJSC “Oboloň”–“Zibert-s Brewery” Fastiv, Ukrajina

 
POTŘEBUJETE SE NA NĚCO
ZEPTAT NEBO PORADIT?
Neváhejte nás kontaktovat
ODESLAT POPTÁVKU