Produkty
Čisté nejen z nových strojů
Zlepšení čistitelnosti a mikrobiologické čistoty na starších plničích:
- Úprava nádrží plničů u starších typů - kanál pro odvod sanitačního roztoku, úprava návarků pro plovákové zařízení, nanometr snímače,
- plynulá regulace hladiny a tlaku,
- plně automatická sanitace,
- ostřik plnících ventilů,
- plátování otočného stolu plniče,
- pěnové čištění plniče (manuální nebo automatické),
- krytování plničů s filtrací vzduchu,
- úprava mazání korunkových uzavíraček, přechod z olejového mazání na mazání tukem.
Pro zamezení kontaminace láhví je možno dodat i dopravní cesty kde jsou dopravníky mezi vystřikovačkou a plničem nebo mezi myčkou a plničem krytované.
Mikrobiální čistota plničů
Faktory ovlivňující nároky na provedení plničů:
- druh a senzitivita nápojů
- ošetření nápoje před jeho stáčením (paletizace, stabilizátory)
- požadovaná trvanlivost
- obal
- vnější kvalita prostředí,ve kterém je umístěno stáčecí zařízení
Senzitivita nápojů je vedle jejich ošetření před plněním dána především jejich hodnotou kyselosti pH, kde platí, že čím nižší hodnota pH, tím nižší senzitivita nápoje. Většině mikroorganismům nejvíce vyhovují neutrální podmínky (tzn. pH mezi 6,5 a 7,5).
Čím nižší hodnota pH, tím pomaleji se mikroorganismy množí. Za hraniční hodnotu se považuje hodnota pH 4,5. Nápoje s hodnotou pH nižší než 4,5 jsou nazývány jako „vysoce kyselé nápoje”, od hodnoty pH 4,5 a výše pak jako „nízko kyselé nápoje”.
S rostoucí hodnotou pH je třeba volit vyšší stupeň ošetření nápoje a vyšší třídu čistoty stáčení pro eliminaci rizika kontaminace nápoje.
Plniče v jednotlivých třídách čištění se od sebe liší především v provedení zakrytování stroje a možnostech sanitování a čištění jednotlivých částí stroje způsobem ochrany proti znečištění a možnostmi udržet prostředí „clean”.
Použití jednotlivých prostředí v závislosti na stáčeném nápoji a jeho požadované životnosti ukazuje přiložený graf.
ZEPTAT NEBO PORADIT?
Neváhejte nás kontaktovat